2015. június 7., vasárnap

Vasárnapi süti- Epres morzsapite


Mivel a kertünk csodás termékenységű földje a tavaly ültetetett pár epertőből eperföldet varázsolt, akkorát, hogy hárman sem tudunk lépést tartani a terméssel, ezért kénytelen vagyok folyton epres sütit sütni. Sára mindkét születésnapi tortája, de még az oviba vitt szülinapi kekszek is epresek voltak, és ez a mostani recept sem nélkülözi kedvenc gyümölcsünket. Ezt a sütit egy receptnaptárban találtam, Vrábel Krisztától származik, aki a Dolce Vita blog szerzője. Régóta követem a munkásságát, finom receptjeit csodás fotókkal illusztrálja, és már több könyve is megjelent a témában. Lessétek meg, ha még nem ismeritek: http://dolcevitablog.hu/. Ez az epres morzsapite egyszerű és finom, egy trükkje van csak szerintem, hogy fogyasztás előtt érdemes megvárni, hogy kihűljön, úgy a tésztának jobb a tartása, az epertöltelék pedig még zamatosabb. De hiába ez a véleményem, mi sem tudjuk mindig megállni. Próbáljátok ki ti is! Itt van hozzá a bevásárlólista.



A sütőt előmelegítem 180 fokra. A sütőporral elkevert liszthez hozzáadok 5 dkg cukrot, a tojás fehérjét és a nem túl kemény vajat. Ha kemény, inkább reszeljük bele, de ne melegítsük, mert akkor ragacsos lesz a tészta. Az egészet összemorzsolom, majd elosztom egyharmad-kétharmad arányban. A nagyobb részhez hozzágyúrom a tejfölt és a tojás sárgáját, és jól összedolgozom. Eredetileg úgy kellene, hogy ezután lisztezett felületen 3-4 mm vastagra nyújtjuk, és úgy tesszük a tepsibe, de ehelyett én általában csak kivajazom a 22 cm-es kerek piteformámat és belenyomkodom a tésztát úgy, hogy magas pereme legyen. Majd megszurkálom villával, rápakolom a felkockázott epret, megszórom a maradék cukorral (3 dkg), és rámorzsolom a tésztát. Ezután mehet be a sütőbe, majd bő fél óra múlva kész is a sütemény. És most jön a legnehezebb rész, kibírni a csodás eperillatot, és hagyni kihűlni.


Nekünk most sikerült kivárni, még vendégünk is volt, aki -igaz még félig langyosan- megkóstolhatta, de a fotók már közben készültek. Mármint miközben elfogyott a sütemény :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése