2015. április 19., vasárnap

Vasárnapi sütemény - Túrós mazsolás kuglóf


Engem mondjuk a hűvös nem zavar, csak süssön a nap. De azért dideregni a pár nappal ezelőtti nyár után én sem szeretek. Ilyenkor jól jön valami legális kedélyjavító. Mondjuk egy finom süti, hozzá természetesen egy forró habos tejeskávé, mindez lehetőleg a napon vagy egy napfényes ablak előtt. És lehet még fokozni a hatást egy csodásan illatozó tavaszi csokorral, lehetőleg saját kertből. Már csak az egyik félbehagyott, türelmesen várakozó könyvemet kellene leemelni a polcról, hogy igazán tökéletes vasárnap délutáni szieszta legyen belőle. Ehhez persze egy másik dimenzióban kellene élnem. Ugyanis a pár perc, amit a gyerekeimtől kaptam, hamarosan lepereg. De az elégedett nyammogás azt súgja, hogy ezt a sütit is érdemes volt megsütni. Tényleg finom, omlós és illatos, kávéval egészen kiváló, de gyerkőcöknak kakaóval is kitesz egy uzsonnát. A receptjét még a Stahl Magazin 2014. tavaszi számában találtam, több más ígéretes társával együtt, amiből kettő már szervesen beépült a családi repertoárba. Ez a mazsolás túrós a tavaszi, a csokoládés sütőtökös pedig az őszi kedvenc. Tulajdonképpen egy egyszerű kevert tészta, gyerekek mellett is gyorsan összedobható, önmagában is, de házi eperlekvárral is nagyon finom. Érdemes frissen elfogyasztani, mert úgy a legjobb. De ez nem fog gondot jelenteni szerintem senkinek.




Mivel a tészta gyorsan kész lesz, legjobb már az elején előmelegíteni a sütőt 170 fokra. Majd robotgéppel kikeverjük a puha vajat a cukorral, és egyesével beledolgozzuk a tojásokat is. Ebbe a keverékbe törjük bele a túrót egy krumplinyomóval vagy egy villával. Ezután belekeverjük a mazsolát, a lehetőleg bio citrom leresztelt héját és a vaníliás cukrot. A lisztet és a sütőport egy külön tálban jól elvegyítjük, majd a masszához adjuk. Jól összekeverjük. Senki ne ijedjen meg, nagyon sűrű lesz a végeredmény. Ha ezzel megvagyunk, akkor kivajazunk és kekszmorzsával beszórunk egy 2 és fél literes kuglófformát, majd beleegyengetjük a masszát. 170 fokon sütjük kb 50 percig, de mindenképp érdemes tűpróbával ellenőrizni, mielőtt kivesszük. Azonnal rácsra fordítjuk, majd miután kihűlt, jól beszórjuk porcukorral, és lehetőleg frissen tálaljuk.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése